top of page

Un actor de prima clasa


Nae Bujor, actor la Teatrul National cu norma intreaga si trei reprezentatii pe saptamana la Sala Studio, sa sufere o asa umilinta... exact acum, la ora pranzului, ca sa pice si mancarea prost! Nu ca ar exista, totusi, o ora propice injosirii, dar totusi – puteau sa astepte macar pe dupa masa, sa aiba omul timp sa isi traga sufletul!

Iese din cladire precum o tornada, sarind cate doua trepte si lovind pe trecatori. Adancit in ganduri, face dreapta pe Campineanu, directia Stirbei Voda.

Si te mai gandesti si de la cine – ca de ar veni macar de la Nicoara Argeseanu, acolo s-ar mai intelege, ca il stie lumea schimbator si mereu pus pe harta. Si parol, omul si-a construit cariera pas cu pas, prin munca asidua la redactie, nu e un fitecine venit din provincie cu primul tren.

Dar cine a pus-o pe Didina Zamfir sefa la Gazeta de Cultura? Cum isi permite sa arunce cu vorbe ardeiate catre o performanta, de altfel, fara repros? El, Nae Bujor – care e oprit pe strada si salutat cu respect de catre domni, iar fetele tinere ii fac cu ochiul din trasura? Ca numai saptamana trecuta, in fata la Keiser era sa lesine o domnita vazandu-l iesind. Usor, cucoana, sunt barbat insurat...

In numele Cerului, ce-si cauta el pe Stirbei Voda cand el ramasese sa se vada cu Tinca la Athenee. Fa cale intoarsa, suflete, si revino-ti!

'Vorbe impleticite, ton slab si privire pierduta' – auzi comedie, chiar el care si-a platit din propriul buzunar profesor de dictie, si a luat nici mai mult nici mai putin de trei lectii anul trecut. Nici nu era nevoie de mai mult, la asa talent innascut. Harul natural nu trebuie stricat de neaveniti cu ifose de oratori. Privire pierduta...cand ochii-i sunt de vultur! Nu s-a intamplat o data sa nu observe un cunoscut in randul 1 caruia sa nu ii fi facut vreun gest prietenesc, in semn de recunoastere. Ba chiar, in repetate randuri, si-a uitat si replica drept urmare, de a trebuit sa i-o sufle pisicherul de Costache de dupa cortina! Cum ai putea sa te indoiesti, astfel, de atentia vizuala?

Numai ce da iara coltul catre teatru pe Calea Victoriei, ca imediat face stanga pe Millo, directia Campineanu.

Sigur, aseara venise si Varvara si doar nu era sa nu vada ca-si pusese trandafir rosu in piept, in semn de admiratie. Si poate, da, s-o fi pierdut putin cu firea, caci la doua scaune spre dreapta sedea calma si nevasta-sa. Dar asa e cand esti actor, se mai intampla sa te tulburi cand mai rasare o floare noua in gradina. Dar de o inalta tinuta morala a fost mereu – chiar acum doua saptamani, la Keiser, cu trasura.. Stai cucoana, sunt barbat insurat...

Si apoi nu era vorba doar de articolul in sine, ci si de maniera in care aflase. Dar ce, n-a vazut el cum radeau pe infundate plimbandu-si gazeta de la unul la altul si schimband priviri rautacioase? De cand se stia intalnise invidia la fiecare pas. Lasa asa, lasa-i sa se machine, sa se framante, precum un sculptor mediocru privind la Michelangelo. De altfel, ce minti marunte, ce parodisti. Sa nu creada ca nu a fost ager - au lasat, spre intentie, ziarul deschis la pagina 3, direct pe masa din cabina. Prezenta de spirit a avut dintodeauna, doar nu era sa le dea satisfactie citind cu voce tare.

'Indemn pe stimatul Bujor sa dea mai mult interes actoriei si mai putina atentie artei amorului la sosea. Si tot pe stimatul il asigur ca prietenia cu Zeul Bahus se vede cu ochiul liber in moliciunea reactiilor pe scena si lipsa de traire sufleteasca'

Ce face el insa, pe Sf Ionica, cand el ramasese sa se vada cu Tinca la Athenee? Au si trecut orele pranzului de cand tot greseste strazi. Ca sa fie sigur ca ajunge, taie repede pe o ulita langa Berarie si mareste pasul pe Calea Victoriei, directia Hotelul Splendid.

Amorului la sosea... dar cine te crezi, madamme, sa aduci asa injurii? Sunt barbat insurat, se poate?

Prietenul lui Bahus...ce tradare! Da, s-o mai fi intamplat,nu zic nu, cateodata, sa mai pierd siragul orelor la Gambrinus, dar niciodata, parol, niciodata nu am dezamagit publicul larg cu vreo repezentatie indoielnica. Si de fiecare data cand imi dadea tarcoale vrun rau vaporos, am avut grija sa anulez performanta din ziua cea. Uneori am anulat cu saptamanile, tot din respect pentru public! Ca asa e vara la Gradina, te mai dai cu una, cu alta, trece timpul ca parerea...aici e vorba despre cum sa fi om serios, publicul e lege, anulezi si gata!

Sa nu mai vorbim - oamenii si-au primit banii inapoi! Ca n-am luat in viata mea un franc de la nimeni! Ca veneau, carevasazica, unii din provincie la Bucuresti, doar pentru o seara teatru. Dar asa e arta, cere sacrificii, cum sa inteleaga muritorul de rand?

Chiar in fata Jockey Club, se opreste lovit de trasnet. Dar ce pierd eu timpul cu Tinca la Athenee cand eu am o reputatie de aparat? Lasa ca ii trimit vorba repede prin Ionica sa nu ma astepte. Asta-i buna, lasa ca vede ea Didina Zamfir de la Redactia de Cultura!

Si uite asa, face brusc o stanga imprejur , sare pe sosea ( de era sa il calce si-o trasura ) si grabeste pasul spre Lipscani, directie opusa.

Di..di..na... Zam...fiiiir... lasa ca vezi tu iaca socoteala, sa-ti treaca de articole la gazeta! Si eu, care te stiam o doamna, scolita la Paris, in arta teatrala - doar asa mi-ai fost prezentata. Ca ne-am cunoscut, doar, acum doua luni, la Sutu – si mi-ai parut cu stil, te admiram. Ca sa vezi cum e de inselatoare viata! Cum ai impresia domnule, ca unii au caracter si cand colo, Iuda!

Trece de Bulevard, traversand fara sa-i pese de aglomeratie, privind drept inainte si inganand ca pentru sine: Diiii..diii...naaa... Se impedica de bordura, aproape ca da sa cada, in fata Galeriei Lafayette.

As, asta mi-ar mai trebui, o alta umilinta publica, si mergand asa pe jos, fara trasura!

'Lipsit complet de eleganta, Nae Bujor se comporta pe scena asa cum o face in viata de zi cu zi – mediocru si grosolan'

Iti arat eu tie eleganta... asa s-o fi purtand pe la Paris, sa arunci cu vorbe grele in oamenii de-o reputatie fara pata... Dar a indraznit cineva sa imi spuna mie, Nae Bujor, ca nu sunt ferches? Eu, care merg sambata la Piata de Flori sa cumpar bujori proaspeti pentru seara, la Lido? Nu dau eu, cate un fir pentru oricare doamna care-mi intalneste privirea? Ca om de tinuta morala am fost mereu.

Si zicand acestea, se apleaca beat de furie si culege ceva de pe jos, din fata de la Doina.

Ei, numai ce-ti gasesc eu casa ca si arunc cu foc o piatra, de iti crap geamurile-n trei, asa cum ar trebui sa iti crape si tie obrazul de rusine, la asemenea cuvinte!

Grosolan... el, Nae Bujor, un domn din inalta clasa! El care n-a ridicat macar o data vocea la vreun concetatean.El, care respecta in egala masura atat pe birjari cat si pe cei cu functii 'nalte. Diii...Diii...naaa

Un baiat ii taie calea, orbit de gramada mare de ziare pe care o ducea in brate. Impact frontal cu Nae, se pravalaesc amandoi pe caldaram, in rasetele oamenilor din jur.

'Mars de aici, puslama de doi bani, taratura josnica nesuferita, cum iti permiti sa ma lovesti, pe mine, marele actor Nae Bujor, om de teatru remarcabil si eterna stea a Teatrului National?'

Se ridica cu mare greutate din gramada de ziare, impinge brutal doua doamne care se oprisera sa se uite, scuipa cu patima pe caldaram si pleaca mai departe injurand cu foc.

Isi face loc printre gramada de trecatori, sare doua cosuri cu verdeturi, se impleticeste fara sa vrea inca o data, darama un ghiveci cu flori si aproape da jos un raft cu branzeturi de Sibiu.

In toata vanzoleala, intre glasuri de targoveti si roti de trasuri, se opreste ca lovit de fulger.

Dii diii naaa... nici macar nu-ti stiu adresa! A dracului comedie.

O mai fi Tinca la Athenee?


bottom of page